29/07/2020 – Preporuka za danas

29/07/2020 – Preporuka za danas

Koronavirus “ukočio” prodaju novih vozila – Tesla, za sada, jedini profiter. Doduše, i dalje je teško uporeiđvati brojke Tesle i ostalih svetskih proizvođača automobila. Tesla je, po broju prodatih vozila, tek petnaesta na listi najvećih proizvođača – njihov godišnji broj vozila Tojota, kao najveći proizvođač sveta, proda za dve nedelje.

Međutim, Tesla je prvi put u svom postojanju, (punih 17 godina), ni u jednom kvartalu nije skliznula u minus. Ovaj speh bi mogao da predstavlja značajan podstrek za njihovo poslovanje u budućnosti. Jer, četiri pozitivna kvartala zaredom su uslov da kompanija uđe u indeks Standard&Poor’s 500, gde su američke najvrednije kompanije. Za takve deonice se vežu i razni investicioni fondovi, recimo penzionih osiguranja, što onda jamči i rast vrednosti.

Zaključak je da Tesla diktira trendove i manje trpi zbog pandemije. Tokom korone su najveći koncerni morali da prekidaju proizvodnju, a automobilski saloni su bili zatvoreni pa se jedva šta prodavalo. Samo je nemački Dajmler je u drugom kvaratlu ove godine izgubio blizu dve milijarde evra. Taj problem Tesla nema jer trguje preko interneta. Dobit nije astronomska – 104 miliona dolara u aprilu, maju i junu ove godine – ali je iznenađenje za firmu Ilona Maska.

Pročitajte više

How to learn data science on your own: a practical guide. Common problems and how to solve them

Pročitajte više
Comments are closed.