23/12/2020 – Preporuka za danas

23/12/2020 – Preporuka za danas

Od politike do teorija zavere: Zemlje koje ne žele 5G mrežu. Nova. 22. Dec. 2020.

 

Srbija je nedavno odustala od uvođenja superbrze 5G mobilne mreže jer, kako je rekla premijerka Ana Brnabić, običnim građanima nije potrebna. Srbija međutm, nije jedina zemlja u svetu u kojoj vlast odbija da uvede 5G mrežu, a razlozi za to su brojni. Pojedine države odustale su od ove mreže zbog politike, pod pritiskom SAD, ali i nekih drugih, bizarnijih i naučno nepotvrđenih razloga.

Zbog konstantnih pritisaka SAD, mnoge zemlje su odustale ili blokirale Huavejovu 5G tehnologiju iako je Huavej potpisao više desetina ugovora za izgradnju 5G mreže širom Evrope, Bliskog istoka i Azije.

Kada je reč o Evropskoj uniji, zemlje EU nemaju zajednički stav o korišćenju usluga kineske kompanije u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu u Evropi, što je bezbednosno, ali i političko pitanje, nakon upozorenja i pretnji SAD da bi infrastrktura mogla biti iskorišćena za špijunažu pod kontrolom Kineske komunističke partije.

 

Gde ima 5G mreže

Australija, Južna Koreja, Japan, Kina, SAD, Pakistan, Indija, Tajland, Južnoafrička republika (jedina država Afrike koja koristi 5G mrežu), Kanada, Hong Kong, Indija, Kuvajt, Novi Zeland, Oman, Filipini, Katar, Saudijska Arabija, Tajland, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Urugvaj.

U Evropi 5G mrežu koriste: Bugarska, Mađarska, Irska, Italija, Letonija, Holandija, Poljska, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska. 5G mreže ima i u Norveškoj, Švajcarskoj, Velika Britanija, a naredne godine se očekuje i u Hrvatskoj. Neke evropske zemlje koriste Huavejevu opremu, ali većina koristi opremu drugih operatera.

 

5G protivnici

U države koje su se izjasnile da najvećem kineskom mobilnom gigantu stave veto na poslovanje ubrajaju se Austrija, Belgija, Danska, Češka, Francuska i Turska. Maleni, ali bogati Bahrein takođe se protivi 5G mreži, a uz njega su i Brazil, Kenija i Malezija.

Pročitajte više
Comments are closed.